Borónap
2015. október 07. írta: Apavavalt

Borónap

boronap.jpg

Minden ki volt találva. Három gyerek lesz (lány-fiú-lány, hogy kicsit csökkentsük a középsőgyerek-szindrómát), mindegyiknek ezer éve megegyeztünk a nevében is. Köztünk ebben nem lesz vita.

Aztán jött a pozitív teszt, és bár nem akartuk leterhelni a sarjat predesztináltsággal (a nemsemleges Bababumbi szót használtuk, ha utalni akartunk rá), azért azt hiszem, egyikünkben sem volt kétség egy pillanatra sem,hogy nőnemű sejtkupackát nevelgetünk.

A biztonság kedvéért beadtuk a kérelmet a Boró név bejegyeztetéséhez is, gondoltuk otthagyjuk a nyomunk a magyar névkincsben, meg ugye így is akartuk elnevezni a kis Bababumbit, tehát praktikus is volt így tennünk.

Anya nyelvész végzettségű, nem volt tehát kétséges, hogy a kérelem szakmailag meg lesz indokolva. Körbejártuk a főbb pontokat, amiknek egy bejegyzendő névnek meg kell felelnie, mindegyik szempontból külön megindokoltuk. Nem használható női és férfinévként, nem pejoratív, illeszkedik a magyar nyelvbe, satöbbi. Még példákat is hoztunk hasonlóan képzett és bejegyzett nevekről. A névnapot is kitaláltuk, azt a napot javasoltuk névnapnak, amikor megtudtuk, hogy lány ( július 29).

Aztán vártunk. Sokat. Jóval többet mint az a határidők alapján indokolt lett volna, de hát ugye ha hivatalos ügyekbe bonyolódik az ember Magyarországon, akkor az ilyet megszokja (sajnos).

Végül megjött a verdikt, a Boró név bejegyzését “nem támogatják”. Ami ugye, tekintetbe véve, hogy az Akadémia támogatása nélkül nem lehet bejegyezni utónevet Magyarországon, azt jelenti, hogy nem lesz bejegyezve.

Az indokolás szerint: A név több szláv nyelvterületen (Horvátország, Bulgária stb.) önálló férfinévként is előfordul a Borek, Borislav nevek rövidült alakváltozataként. A jelenlegi jogszabályok szerint magyar állampolgároknak uniszex nevet nem lehet bejegyezni. Ezt a 2010. évi I. törvény az anyakönyvi eljárásról 44§ (3) mondja ki: „Anyakönyvezni a szülők által meghatározott sorrendben legfeljebb két, a gyermek nemének megfelelő utónevet lehet…”

Tehát például az Andreáknak az a szerencséjük, hogy az ő nevük már bent volt a névkönyvben ezelőtt a törvény előtt mert különben nem hívhatnák őket Andreának, hiszen az Olaszországban egy férfinév. De ha például Arielnek hívnám a lányom kis hableány után az sem jó, mert az meg Indonéziában férfinév (ahogy egyébként a Budi is…). eléggé kiakadtunk. Persze, persze ne legyen uniszex a név, de nem lehetne, hogy esetleg ezt országhatáron belül tartjuk? Meg az ésszerűség határain belül? A végső poén az volt, hogy javasoltak helyette neveket amiket használhatnánk, de a Boróka, aminek a rövidült változataként kérelmeztük a Borót, még a javasolt cserenevek közé sem jutott.

Ehhez képest csont nélkül átmentek 2014-ben például a következő női nevek: Fehér, Színes, Balzsam, Sudár, Remény, Béke, Áldás, Ozora, Móka, Dió, Fahéj, Gesztenye, Szeder, Ében, Hárs, Március Küne, Sáfély, Létó, Zejnep. Tehát ha éppen akartuk volna, nyugodtan hívhattuk volna a sarjat Szeder Balzsamnak. Ahhoz viszont nem volt kedvünk.

Bár Borókának lett anyakönyvezve, mi Borónak hívjuk, és ma van a névnapja. Boldog ‪#‎Borónap‬-ot mindenkinek.

A bejegyzés trackback címe:

https://apavavalt.blog.hu/api/trackback/id/tr197948268

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása