Szép nyári nap
2015. október 05. írta: Apavavalt

Szép nyári nap

szepnyarinap.jpg

A ‪#‎mommynity‬ e heti hashtagje nem gyesen lévő apukaként nem minden kihívás nélkül való. Jellemzően a “start work” “record time” “complete” háromszögben telnek a napjaim, legyenek azok téliek vagy nyáriak.

Szerencsére éppen a múlt héten voltunk nyaralni, tehát egészen friss az emlék. Dudiékhoz hasonlóan nálunk is van családi hacienda a Balatonon, bár mi nem költöztünk le, csak egy hétre. Nagymama, nagynéni, kiscsalád. Évek óta nem jártam a nyaralóban, és most nagyon furcsa volt gyermekkorom egyik meghatározó helyszínére apaként megérkezni.

7:30 Boró szülőtől szülőig gurulkázik, közben vigyorog mint a vadalma, mind a 1.5 fogával, és megállás nélkül karattyol “babababababagáááhűűű”. “Aludjunk még kicsit pipus…” próbálkozom, miközben belül tudom, hogy ugyanmár, a sarj eleve piszok jó fej, hogy eddig hagyott aludni. (A nyaralás óta egyébként valahogy átállt az órája 6 ról fél8ra, amiért azóta is hálás vagyok). Vidám sikoly a válasz.

7:32 Anyával feladjuk a harcot az alvásért, és belevetjük magunkat a lusta, felkelés előtti családi hancúrba. Gyerekröptetés, tigrishasdögönyözés, guruló kacagás.

7:49 Reggeli peluscserén túl, gyerek mellett ninjakávézgatva tervezgetjük a reggelit. A hűtőben semmi, irány a bolt. Borót hurciba be, irány a falu egyetlen boltja, a látványpékségként is üzemelő “Napfény” ABC. Útközben elhaladunk gyermekkorom fagyizója mellett, ami ránézésre azóta kocsma is volt már, de egy ideje már nem üzemel semmilyen minőségben, jelenleg három macska alszik az udvarán, egy fehér, egy fekete, és egy szürke. Eszembe jut, szintén gyermekkoromból a Szutyejev-mese a három kiscicáról. Elmosolyodok, lám a kiscicák is felnőttek.

8:01 Megérkezünk a "Napfény" ABC és làtványpékségbe.Vadászunk reggelinek valót. Akarok venni egy kalácssünt a kölöknek, Anya emlékeztet, hogy a kölöknek ugyan megkezdtük a hozzàtáplálását, de a kalácsnál még nem tartunk. Veszek egyet magamnak.

8:20 Reggeli. Boró ezerrel projekteli az Anya tányérjába mászást.

8:22 Uborkahasábokkal tereljük el a figyelmét. Boró uborkahasábbal dobol Anya tányérjàn, àtveszem, táncolunk

8:23 "Anyanyanyanya" mondja Boró és egy salto mortalet kísérel meg a kezemből, szerencsére sikertelenül. Mint később kiderül, ez visszatérő motívum lesz, Borónak a Balatontól szeparációs szorongása lett, és Anyanya nélkül leginkább semmi nem jó.

8:24 Anyanya ölében minden jobb. Boró uborkahasábbal üti a tányért, én feltűnésmentesen szendvicset készítek és eljuttatom Anyának.

8:28 Inni is kell, Boró kezet mos Anya almafröccsében, majd poharat nyalogat. Én elpakolok, elmosogatok. Anya büszke. Mindkettőnkre.

8:45 Indulás a strandra. Naptejet pakoltál? Igen. Pikniktakarót vigyünk? Igen. Úszópelus? Jöjjön. Átveszem amíg átöltözöl. ANYANYANYA!!! Anya mindjàrt végez és mehetsz vissza. Minden megvan? Biztosan, mert szerintem semmi nem maradt már a házban. Akkor indulás. Ottmaradt az úszógumi. Vissza. Indulás. Nincs sapka a gyereken. Vissza. Indulás. Ezúttal tényleg.

9:15 Megérkeztünk a partra. Naptej, fürdőgatyó, úszógumi...Boró vidám sikolyokkal nyugtázza a vízrebocsátását. Gyalogolunk gyalogolunk,délipart. Látod Boró ez a Balaton. Pancsolunk.

9:55 A sarj megéhezik, a part távol, szerencsére van viszonylag közel egy stég. Szopi a Balaton közepén...ez is pipa. Boró elaszik bele, kimegyünk a partra.

10:38 Boró felébred, sikongat, karattyol és gurulkázik. Anyával olvasunk, néha visszatereljük a sarjat a fűről, megakadályozunk némi legelést, rémesen rutinosak vagyunk (se...de eladjuk nagyon).

10:54 Szomszéd pokróc a sarj csodájára jár. Milyen jó baba, hogy hívják? Köszönjük, Boró. Bezzeg a miénk egyfolytában sír. (Nem kapjuk be a csalit, nem licitálunk rá, hogy ugyan, hallaná a miénket) Biztos nagyon helyes ő is.

10:58 Kicsim a naptejet kèrlek ne edd meg, olvassuk el inkább együtt arról, hogyan vitt almát a zöldségeshez Frici a furgon.

11:10 Indulunk vissza de előbb fagyi. Borónak tölcsér. Részletekben. Jóféle retro tölcsér, mégis maradt valami a gyermekkoromból. Borónak ízlik, elégedetten nyammog, időnként az aktuális darabot a pólómba kenve.

12:25 Aktív gyerekpasszolgatós kooperáció eredményeként megszületik az ebéd. Tessék kicsim csirkecomb. ANYANYANYA. Gyere táncoljunk amíg Anya befejezi az ebédet. ANYANYANYAHŰŰŰ. Értem, akkor Anya majd később befejezi.

12:35 Boró megnyugszik Anya ölében, úgy néz ki nem hagyják magára. Elmegyünk sétálni a kertben amíg Anya befejezi. Ez a barackfa, ez meg a körte. Megfoghatod de kérlek ne rágcsáld meg. Igazságtalanság tudom, de nézd csak, itt az ujjam ezt rágcsálhatod.

14:05 Nagyi vinné hurciban a Borót boltba. Felkötjük rá. Boró "gágágàgálálábababa". Büszkeséggel és némi aggodalommal a szívünkben útjukra engedjük őket. Összebújunk. Jól lesz? Miért ne lenne jól. Szegénykicsikém. A nagyanyjával van, semmi baja nem lesz.

14:25 A verandán ülve halljuk a sarj sírását. Nabasszus. Anya léleszakadva rohan megmenteni. Boró 23 másodperc múlva már kacag, csak a hurcit unta meg. Làttak kutyust, mindenki megcsodálta őket, minden szuper volt. Fenyvesen ritka a hordozott gyermek.

14:50 Irány a strand, faragunk 5 percet a szintidőből.

16:17 Tegyünk felnyalhatós tetkót a gyerekre! Jó!! Szerinted van itt? Hogyne lenne, strandbazár. Sárkány, skorpió vagy pillangó? Legyen pillangó.

16:40 Ismerősökkel futunk össze. Lili 2 hónappal idősebb mint Boró. Mászik, áll, lábat masszíroz. Boróét. Cukik így együtt. Röpke 15 év és mehetünk értük a Black Magicbe. Ójajdegyorsan felnőnek. Üdvözlöm Öcsédet. Sziasztok.

18:10 Indulás Nagyfenyvesre. Strandkaja lesz a vacsi.

18:25 Látod Boró itt ilyen széles a strand, nem úgy mint nálunk ahol hosszú.Körbeséta. Mit ennél, Nem is tudom. Itt adnak sört a hekkhez. Najó, legyen hekk. Két kisebb hekket kérek. Ezer kartács és vitorla, de hiszen ezek óriásiak, mekkora lehet a nagyobb?!! Kérek lángost. sajt, tejföl. Ketchup nem, köszönöm. Pörgetünk Stikeez-t egy százasért. Hiányzik a kacsafigura feje. Mekkora ötlet eladni a selejtet pörgetős automatába. Naplemente, fagylalt, léghoki, Balaton.

19:10 Fürdetés. Igen kicsim ez nem a dézsácskád, de nézd csak, itt van Vizicsikó Viki.Igen táncos fajta. Nagyon bénán fürdetek kiskádban, én is a dézsához vagyok szokva.

19:20 Játék, gurulkázás, anyanyanyanya. Sárga kocka, Frici, anyanyanyanya. Tigrishasdögönyözés, repülőzés, gyöngykacaj.

20:10 Irány aludni. Jó éjt Nagyi. Jó éjt Noémi. Bejössz velünk mesélni? Persze, hogy bemegyek. Csillaglány. A sarj elalszik a cicin, majd átgurul hozzám, úgy alszik tovább. Trónok harca, facebook. Én is blogolhatnék tulajdonképpen erről az egészről…‪#‎szépnyárinap‬

A bejegyzés trackback címe:

https://apavavalt.blog.hu/api/trackback/id/tr227895492

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása